• Головна
  • Блог
  • Персональна виставка "Італійські типографії та лігаторії XVII-XVIII cт."

Персональна виставка "Італійські типографії та лігаторії XVII-XVIII cт."

Колекція італійських та французьких мініатюрних та малоформатних видань експонуватиметься в Музеї книги і друкарства України.

Куратори виставки – Бочковська В., Хауха Л., художник – Поліщук Олена

Запрошуємо на відкриття виставки 11 грудня 2020 р. о 17:00

Виставка триватиме  з 09 грудня до 15 грудня 2020 р.

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ:

МІСЦЕ: Музей книги і друкарства України, м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус, 9
ОРГАНІЗАТОРИ і ПАРТНЕРИ: Музей книги і друкарства України, Y2| Antique House

На виставці представлені 12 унікальних мініатюрних та малоформатних стародруків найвідоміших італійських та французьких типографій XVII – XVIII ст. – Парми, Венеції, Бассано, Парижа, Ліона, Авіньйона

Мода на мініатюрні видання народилася в Італії. Геніальний венецієць Альд Мануцій один з перших почав видавати зручні для користування книги, що швидко завоювали Європу. Аж до того, що далеко за межами Венеційської республіки з’явилися одні з перших піратських видань, які нагадували Альдини.
А.Мануцій змуше¬ний був звернутися до читача з роз’ясненнями, як відрізнити оригінальні аль¬дини від підробок:
«Друкують у теперішній час, наскільки я знаю, в Ліоні шрифтами, подібними до наших, твори Вергілія, Горація, Ювенала, Персія, Марціала, Лукіана, Катулла, Тібулла, Проперція і Теренція, — всі ці твори без прізвища друкаря, без вказа¬них міста і року завершення. …На наших примірниках знайдуть ось що: «У Венеції, дім Альда» і рік видання. Крім цього, на тих не¬має жодного особливого знака, а на наших дається дельфін, що обвиває якір (як це вид¬но нижче)».
Кожна з книг, представлених на виставці має свою історію, адже вони були надруковані у знаменитих типографіях – книговидавнича фірма Ремондіні у Бассано,адрукарня Нікколо Педзано у Венеції, герцогська друкарня Бодоні у Пармі, Естьєнів в Парижі, Обанеля в Авіньйоні, Дюпленів в Ліоні.

Ретельна увага до шрифтів, ілюстративного оформлення, оправи відрізняє продукцію італійських та французьких типографій впродовж століть. Вони були законодавцями моди у інтролігаторському мистецтві.

Ці видання потрапляли від XVI ст. у бібліотеки монастирів та колекції заможної шляхти України. Українські друкарі взорували на найкращі зразки європейського книгодрукування.


Copyrights © 2021 Y2 Antique House, Усі права захищені.