• Головна
  • Блог
  • Передача Охтирському міському краєзнавчому музею метричної книги 1878-1879 рр.

Передача Охтирському міському краєзнавчому музею метричної книги 1878-1879 рр.

Анонс (дата уточнюється)

Антикварний дім «Y2 Antique» планує передати Охтирському міському краєзнавчому музею метричну книгу церкви Св. Миколая Чудотворця м. Охтирка Охтирського повіту Харківської губернії за період 1878-1879 рр. 

Команда антикварного дому «Y2 Antique» безкоштовно передасть Охтирському міському краєзнавчому музею на постійне зберігання історичний документ. Даний експонат являє собою метричну книгу церкви Св. Миколая Чудотворця м. Охтирка Охтирського повіту Харківської губернії за період 1878-1879 рр. Книга була придбана за власний кошт на торгівельній платформі megamax.ua.

Займаючись антикварною справою, «Y2 Antique house» розуміє цінність та значимість цього історичного документу для громади міста Охтирка, а також для краєзнавців. З метою збереження цього унікального документу було прийняте рішення викупити та передати його до музею. Упевнені в тому, що ця метрична книга органічно доповнить колекції та фонди Охтирського краєзнавчого музею, дозволить більш повно пізнати історію Сумського краю. Дасть змогу місцевим жителям віднайти свої генеалогічні коріння.

Як відомо, метричні книги - це документ для офіційної реєстрації актів громадянського стану. Насамперед, туди записували дані про народження, реєстрацію шлюбу та поховання. Дана метрика хронологічно охоплює 2 роки, за розміром - 40×26 см, кількість сторінок - 180.

 

Наприкінці кожного розділу наводяться статистичні дані. Насамперед, у 1878 році у м. Охтирка народилось 156 дітей, померли 111 чоловік, одружились 64 особи. Також додається інформація щодо причин смерті: від хвороби (гарячка, простуда, чахотка, дифтерія, сибірська язва, гастрит, інсульт тощо), від води, від старості, при народженні, тощо.

Щодо 1879 року, то дані представлені частково. Присутній перелік новонароджених, а також у повному обсязі кількість молодят. Про померлих присутня інформація лише за січень 1879 р. Унікальністю даного експонату є те, що від початку усі дані записувались при церкві Св. Миколая Чудотворця. Це була перша церква на території Охтирської фортеці, яку збудували козаки з дерева ще у 1654 р. На початку ХІХ ст. деякі частини дерев’яної опори замінили для міцності на камінь. Не дивлячись на те, що церква Св. Миколая Чудотворця мала довгу і цікаву історію, у 1930-х рр. вона була розібрана з незрозумілих причин.

Команда антикварного дому «Y2 Antique» вдячна всім хто брав участь у нашій ініціативі.


Copyrights © 2021 Y2 Antique House, Усі права захищені.